Waarom paarden? 

Coaching met hulp van paarden is een manier van coachen waarbij het paard de rol van coach deels op zich neemt. Maar wat maakt het coachen met paarden nu zo bijzonder en waardevol? 

 • Paarden zijn kuddedieren
  Binnen de kudde zijn paarden afhankelijk van elkaar om te kunnen overleven. Hierdoor zijn paarden heel gevoelig voor de signalen die mensen en andere paarden geven. Ze communiceren non-verbaal en merken het meteen als je lichaamstaal niet overeenkomt met wat je voelt, zegt of doet. Dit zorgt voor inzichten in je eigen patronen en gedrag. 
 • Paarden hebben geen oordeel  
  Paarden reageren in het hier-en-nu en zonder oordeel. Doordat het paard geen oordeel heeft over wat uw kind doet of zegt, ontstaat er een veilige omgeving. Het paard zal je tenslotte nooit uitlachen als iets niet gelijk lukt of als je vertelt waar je bang voor bent. Je kunt gewoon jezelf zijn. 
 • Herkenning uit het dagelijks leven 
  Tijdens de activiteiten met het paard ontstaat er herkenning met situaties uit het dagelijks leven. Is de reactie op wanneer iets met het paard niet lukt bijvoorbeeld hetzelfde als thuis of op school iets niet wil lukken? 
 • Oplossingsgericht 
  Coaching met paarden is oplossingsgericht. Het kind mag tijdens de sessies op zoek gaan naar zijn of haar eigen oplossing. 

Hoe werkt dat in een sessie?

Zoals gezegd kunnen in de omgang met paarden kunnen allerlei aspecten uit het dagelijks leven naar voren komen. Hierbij kunt u denken aan communicatie, samenwerken, vertrouwen, assertiviteit en contact maken. Tijdens de sessies zullen dan ook situaties ontstaan die vergelijkbaar zijn met situaties uit het dagelijks leven van het kind. Doordat de pony's hier oordeelloos en vanuit het hier-en-nu op reageert, geeft het inzicht in vaste patronen. 

Samen met de pony's kunnen de kinderen oefenen en ervaring opdoen met alternatief gedrag en nieuwe gedachten en kunnen deze vaste patronen doorbroken worden. 

Kortom, paardencoaching biedt een unieke en effectieve manier om inzicht te krijgen in jezelf en anderen, waarbij de sensitiviteit en directe reacties van paarden dienen als waardevolle feedback en zorgen voor mooie leermomenten.